beeldhouwen

HAKKEN


Steen is er in vele soorten en verschillende hardheden. Bij een zachte steen is het oppervlak korreliger, het oppervlak van de vorm kun je niet glad afwerken en fijne details zijn niet mogelijk. Bedenk voordat je de steen uitzoekt dus eerst hoe fijn je wilt gaan werken.


Het meestal zachte speksteen laat zich makkelijk bewerken met mes, schaaf, beitel en schuurpapier. Het is een zeer geschikt materiaal voor de beginnende beeldhouwer. Binnen deze steensoort heb je nog verschillende hardheden en kleuren. In de steen kunnen hardere stukjes voorkomen, die er met een beiteltje of punt van een mes uitgehakt kunnen worden. De kleuren lopen uiteen van wit , bruin, groen, rood tot zwart.
Marmer is een veelgebruikte steensoort. Deze steen is redelijk hard en fijne details zijn mogelijk. De steen kan echter barsten, met name als de vorm al ver gevorderd is. Het bewerken van marmer vraagt behoorlijk wat inzicht en bedrevenheid van de beeldhouwer. Vormen met uitstekende delen, zoals een arm of staart zijn in marmer dus erg riskant.


Graniet is een harde steensoort. Het bewerken van deze steensoort vergt veel inspanning en doorzettingsvermogen.
EAT © 2010-2013